Cadna A
Gürültü seviyesi hesaplama ve gürültü haritalama yazılımı
Cadna R
İç Ortam Seslerinin Hesaplanması ve Değerlendirilmesi
Bastian
Bina Akustiği Hesaplama Yazılımı
En ileri, güçlü ve başarılı gürültü seviyesi hesaplama ve gürültü haritalama yazılımı
CadnaA (Computer Aided Noise Abatement – Bilgisayar Destekli Gürültü Azaltma), gürültü etkilenimi ve hava kirletici etkenlerin etkisini hesaplama ve sunma, değerlendirme ve tahmin etme yazılımıdır. Hedefiniz ister bir sanayi tesisinin, otoparkıyla birlikte bir alışveriş merkezinin gürültü emisyonlarını araştırmak olsun, ister yeni bir caddenin ya da demiryolu projesinin, hatta bütün halinde şehirlerin ve kentsel alanların gürültü emisyonlarını incelemek olsun: CadnaA bütün bu görevleri başarabilmeniz için tasarlanmıştır.
Kullanım ve Tasarım
CadnaA’nın hesaplama gücünü ve özelliklerini sürekli geliştirirken, program tasarımının basitliğinden ve kullanım kolaylığından ödün vermiyoruz. En önemlisi, işlemleri sadece birkaç tıklama ile son derece hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Hesaplama
CadnaA, en basit kontrolden son derece karmaşık ve bilimsel incelemelere kadar her şeyi kapsayan saydam ve kullanımı kolay bir platformdur. 3 boyutlu modelde doğal ortam ve uygulanan hesaplama yöntemi arasında yapılan belirgin ayrım, bu alanda eşi olmayan bir esneklik sunar. Hatta, gürültü seviyeleri farklı ülke standartları bazında hesaplamakta bile modelde hiçbir değişiklik yapmak gerekmeden aynı modeli kullanmak mümkündür.
Desteklenen Uluslararası Standartlar
ISO 9613-2, Akustik – Dış ortamda ses yayılımı — Bölüm 2: Genel hesaplama metotları
Standart kapsamında; noktasal, alansal ve çizgisel kaynaklar direk ses gücü veya oktav bantlarda veri girişleri ile tanımlanabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güncel olarak kabul görüyor olan sanayi gürültüsü modelleme teknikleri bu standart kapsamındadır.
NMPB, Fransız Ulusal Karayolu Gürültüsü Tahmin Yöntemi
Standart kapsamında karayolları kaynaklı gürültü; araç sayıları, araç tipleri, araç hızları, karayolu zemin kaplaması ve araçların ivmelenme tipleri gibi değişkenler vasıtasıyla karayolu ses gücü hesaplamaları ve gürültü yayılım modellemeleri gerçekleştirilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güncel olarak kabul görmekte olan karayolları gürültü yayılım hesaplama yöntemi NMPB yönteminin 1996 tarihli versiyonudur. 2008 senesinde NMPB değişiklikler ile revize edilmiştir. CadnaA yazılımı iki hesaplama yöntemi için de destek sunmaktadır.
SRM II, Hollanda Ulusal Demiryolu Gürültüsü Hesaplama Yöntemi
Standart kapsamında demiryolları kaynaklı gürültü; tren sayıları, tren kategorileri, tren hızları, demiryolu balast tipleri ve trenlerin frenleme bölgeleri gibi değişkenler vasıtasıyla demiryolu ses gücü hesaplamaları ve gürültü yayılım modellemeleri gerçekleştirilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güncel olarak kabul görmekte olan demiryolları gürültü yayılım hesaplama yöntemi SRM II metodudur.
ECAC Doc. 29, Avrupa Sivil Havacılık Konferansı, Doküman No. 29
Standart kapsamında hava taşıtları kaynaklı gürültü; hava taşıtı sayıları, uçuş rotaları, hava taşıtı kalkış ağırlıkları ve pist iniş kalkış yönleri gibi değişkenler vasıtasıyla hava taşıtları ses gücü hesaplamaları ve gürültü yayılım modellemeleri gerçekleştirilmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güncel olarak kabul görmekte olan hava taşıtları gürültü yayılım hesaplama yöntemi ECAC Doc. 29 dokümanıdır.
CNOSSOS-EU, Avrupa’da Yaygın Gürültü Değerlendirme Metotları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul görmekte olan gürültü yayılım hesaplama metotlarından; karayolu gürültüsü ve demiryolu gürültüsü hesaplama yöntemleri “Interim” olarak tabir edilen geçici kabul görmüş metotlardır. CNOSSOS içeriğinde tanımlanan; sanayi, karayolu ve demiryolu kaynaklı gürültü yayılım hesaplama metotları Avrupa’da ISO 9613-2 ve Interim metotlar yerine kabul görmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her ne kadar güncel olarak Interim metotları kabul ediyor olsa da, CNOSSOS metotlarının kabulü çok uzak bir gelecek olarak görülmemektedir.
CadnaA CNOSSOS içeriğinde tanımlanan tüm modelleme yöntemlerini desteklemektedir.
Desteklenen Dosya Tipleri
CadnaA; gürültü haritalama ve modelleme sektöründe yaygın olarak kullanılmakta olan CAD, haritalama, GIS (coğrafi bilgi sistemleri) ve sayısal formattaki dosyaların tamamını desteklemektedir.
Desteklenmekte olan dosya tipleri ile alakalı bilgiler aşağıdaki kısımda görülebilir;
CAD formatları; .DWG, .DXF
GIS formatları; ArcView (Shapefile), AtlasGIS
Harita formatları; .DGN, BitMap formatları, Açık kaynaklı harita formatları (Open Street Maps)
Sayısal Formatlar; ASCII objeler, ASCII ızgaralar, ASCII spektrumlar, .txt formatları
Diğer Gürültü Haritalama Yazılım Formatları; Soundplan, Lima, IMMI
Kolay ve Pratik Modelleme Yöntemleri
Gürültü yayılım modelleme çalışmalarında en sık karşılaşılan zorluklar arazi yapısı modellemesi ile alakalı olmaktadır. CadnaA bu zorluklar ile alakalı pratik çözümler üretebilmektedir.
Nesnelerin Sayısal Arazi Modeline Uydurulması
Oluşturulan nesnelerin arazi ile beklenmeyen bir etkileşime girmesi durumunda gürültü kaynakları zemin yapısı altında kalarak gürültü yayılımına gerekli etkiyi yapamaması sıklıkla karşılaşılan bir tasarım hatasıdır. Bu hatayı düzeltmek için CadnaA içerisinde özelleştirilmiş “Nesneleri SZM’ye Uydur” komutu bulunmaktadır. Bu komut sayesinde arazi yapısı ile oluşan istenmeyen etkileşimler otomatik olarak düzeltilebilmektedir.
Sayısal Arazi Modelinin Nesnelere Uydurulması
Arazi yapısını oluşturmak için kullanılan veri tabanlarında (örneğin belediyelerden temin edilen halihazır haritalar) beklenmeyen hatalar oluşabilmektedir. Bu tarz hataların modelleme uzmanı tarafından tespit edilmesi durumunda arazi yapısındaki düzeltmeler CadnaA içerisine tanımlı “SZM’yi Nesnelere Uydur” komutu ile otomatik olarak düzeltilebilmektedir.
Bina Geometrilerinin Otomatik Düzeltilmesi
Modelleme çalışmalarında oluşturulan veya hazır veri tabanlarından içe aktarılan bina elementleri en az 4 taban noktası ve mutlak veya göreli olmak üzere belirli bir yükseklikten oluşmaktadırlar. 4 bina köşesinin altında oluşan zemin modellemesi farklı yükseklikler içerebileceğinden, binaların çatı kısımları olması gerektiğinden farklı geometrilere bürünebilmektedir. Bu durumun düzeltilebilmesi normal şartlar altında uzun, dikkat isteyen ve yorucu çalışmalar gerektirebilecekken CadnaA içerisinde tanımlı “Bina Çatılarını Düzelt” komutu bu işlemleri otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir.
3 Boyutlu Çalışabilme Yetisi
CadnaA içerisinde tam 3 boyutlu çalışabilme yetisi barındırmaktadır.
CadnaA içerisinde 3 boyutlu görünümlerin tamamında mevcut nesneler düzenlenebilmektedir. Böylelikle 3 boyutlu görsellikte fark edilen bir hatanın düzeltilebilmesi için 3 boyutlu görünümden çıkarak düzeltme işleminin yapılmasına gerek kalmayarak zamandan tasarruf sağlamaktadır.
Servislerimiz
Destek :
Uzmanlarımız her zaman hizmetinizdedir. Bizleri arayarak ya da dosyalarınızı ileterek problemler konusunda destek talep edebilirsiniz.
Seminerler :
Sıklıkla düzenlenen basit ve uzmanlık düzeylerinde yapılan atöyle çalışmaları ile sizleri son gelişmelerden haberdar etmekteyiz.
Web Seminerleri :
Son gelişmeler ve spesifik uygulamalar hakkında yapılan web seminerleri ile ofisten çıkmadan bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu canlı web seminerleri sayesinde son gelişmelerden her zaman haberdar olabileceksiniz.
Satış modülleri ve fiyatlandırma ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
CadnaR – İç Ortam Seslerinin Hesaplanması ve Değerlendirilmesi
CadnaR, çalışma ortamlarında gürültü kontrolü yapan ya da psikoakustik parametrelerle çalışan profesyöneller için güçlü bir yazılım aracıdır.
CadnaR aşağıdaki çalışma grupları için özel olarak dizayn edilmiştir.
– Akustik Uzmanlar
– İmisyon koruma sorumluluğuna sahip yetkilililer
– Mimarlar ( İnşaat Aşaması için)
– Mimarlar (İç Dizayn Çalışması için)
– Araştırma Merkezleri
– Bina akustiği ile alakalı ürünleri üreten firmalar
– Ofis dizaynı ile iligilenen profesyoneller
– Elektro-akustik cihaz dizayn edenler
Kısaca CadnaR
CadnaR akustik planlama ve iş yeri ortamlarında gürültü kontrolü için dizayn edilmiş güçlü bir yazılımdır.
Avantajları :
CadnaR bir çok avantajı içinde barındırmaktadır. Bu avantajlardan başlıcaları aşağıda belirtilmiştir.
Kolay Arayüz
Yazılım, modellemeleri ve hesaplamaları kolayca yapabilmek üzere hazırlanmıştır. Bununla birlikte daha karmaşık projelerde gerekli veri girdileri ile projeleri kolaylaştırmaktadır. Zamanınızı yazılıma değil, projeye harcamanıza olanak sağlar. Bütün girdiler ve analiz özellikleri anlaşılması kolay şekilde tasarlanmıştır.
Verimli İş Akışı
2 Boyutlu modellemeden 3 boyuta saniyeler içinde geçiş yapabilmektedir. Ayrıca çeşitli kısayollar ve otomasyon teknikleri ile modelleme hızınızı katlayabilirsiniz. Bir çok zaman kazandıran prosedürler ile projelerinize hız kazandırabilirsiniz
Modern Analizler
CadnaR bilimsel ve yüksek verimlilikte hesaplama metodları kullanmaktadır. Senaryo analizleri, ızgara aritmetiği ve sonuçları 3 boyutlu bir şekilde göstermek gibi teknikler sayesinde bütün modelleme ve değerlerdirme süreçlerinde projenizi daha etkili bir şekilde yönetebilirsiniz.
Hesaplama Metodları
CadnaR için aşağıdaki hesaplmama metodları tek tek ya da kombinasyon halinde kullanılabilmektedir.
-Diffuse Field (Dağınık Alan)
-Mirror Image Method (Sanal Görüntü Metodu)
-Particle Model (Parçacık Modeli)
-VDI 3760
CadnaR- Yutuş Katsayıları Veri Kütüphanesi
Kütüphanede ISO 354’e göre 700’den fazla malzeme için 1/1 ve 1/3 oktav bantlarda ses yutuş katsayıları verileri bulunmaktadır.
Bu kütüphane haricinde proje bazlı kullanıcı tanımlı veri setleri oluşturmak mümkündür.
Kullanılabilecek ürünleri spesifik kullanım amaçlarına göre (Zemin yüzeyi, Duvar Yüzeyi) filtreleme özelliği mevcuttur.
Kullanılacak ürünleri gerekli şartlara göre (Nem, Hijyen, Mekanik Dayanıklılık gibi) filtreleme özelliği mevcuttur.
Servislerimiz
Destek
Uzmanlarımız her zaman hizmetinizdedir. Bizleri arayarak ya da dosyalarınızı ileterek problemler konusunda destek talep edebilirsiniz.
Seminerler
Sıklıkla düzenlenen basit ve uzmanlık düzeylerinde yapılan atöyle çalışmaları ile sizleri son gelişmelerden haberdar etmekteyiz.
Web Seminerleri
Son gelişmeler ve spesifik uygulamalar hakkında yapılan web seminerleri ile ofisten çıkmadan bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu canlı web seminerleri sayesinde son gelişmelerden her zaman haberdar olabileceksiniz.
Satış modülleri ve fiyatlandırma ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
BASTIAN – Bina Akustiği Planlama Sistemi
BASTIAN, hava doğumlu ve darbeye bağlı seslerin odalar arasındaki geçişini ve dış cephelerden içeriye geçen seslerin hesaplanmasına yönelik bir yazılımdır. BASTIAN’ da hesaplamalar Avrupa Standart Serilerinden EN 12354 standartlarından ilk üç parçası (EN 12354-1,2,3) temel alınarak yapılır. Bu standart bir çok Avrupa ülkesinin ulusal standartlarının kombinasyonu olarak yapıldığından bu hesaplama prosedürleri sonucunda binaların ses yalıtımı konusunda ortak bir sonuca bağlanmaktadır. BASTIAN, binalarda, ofislerde, hastanelerde, sınıflarda odalar arası ses geçişlerini hesaplamak için kullanılmaktadır.
BASTIAN, birden çok veri tabanı sunar. Bu veri tabanları akustik verilerden oluşur ve duvarlar, zeminler, çatılar, cepheler, ekstra katmanlar, pencereler, kapılar, cam yüzeyler gibi bina elemanları için akustik verilere erişim sağlar.
Opsiyonel olarak sunulan harici BASTIAN AURALIZATION sayesinde hesaplama sonuçlarını, odalar arasındaki geçişleri, cepheden gelen gürültüyü seslendirerek modelleme konusunda üstün teknikler sunar.
Hesaplamalar
– Hava Doğuşumlu sesin odalar arasındaki izolasyonu – EN 12354-1
– Darbeli Sesin odalar arasındaki izolasyonu EN 12354-2
– Hava Doğuşumlu sesin cephelerdeki izolasyonu EN 12354-3
Bununla birlikte BASTIAN detaylı ve basitleştirilmiş olmak üzere iki farklı hesaplama modülü sunar.